În cadrul un interviu exclusiv pentru DC News, Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la spitalul clinic Sanador, a adus în atenție o problemă tot mai des întâlnită: oboseala și sănătatea ficatului. În discuția cu Val Vâlcu, medicul a subliniat legătura strânsă dintre stres, oboseală și sănătatea ficatului, evidențiind impactul stilului de viață modern și al alimentației procesate asupra organelor noastre vitale.

“Se plâng oamenii  că ne-a obosit ficatul, mă simt obosit, e din cauza ficatului sau oboseala e în creier și ficatul suferă în tăcere? Pentru că vin furnizorii de suplimente alimentare și oferă tot felul de produse pentru întărire, pentru purificare.” a adus în discuție Val Vâlcu.

“De multe ori oboseala vine cumva la pachet cu stresul, stres care modifică inclusiv somnul. Un somn neodihnitor va duce la formarea unui switch în metabolismul ficatului și ficatul începe să producă mai multe grăsimi, de exemplu, și este unul dintre mecanismele cunoscute de apariție a ficatului gras. Deci este foarte important stilul de viață și în acesta, bineînțeles reducerea dacă este cu putința stresului, odihna…” a răspuns Dr. Dragoș Romanescu.

“Ce este ficatul gras?” a întrebat jurnalistul.

“Este o boală a secolului nostru. O boală actuală, mai ales în țările dezvoltate, este în strânsă legătură cu alte boli cu incidență crescută în obezitatea, diabetul zaharat tip doi și hipertensiune arterială. Acestea depind foarte mult de stilul de viață și de obiceiurile alimentare în general. Alimentația modernă, super procesată, care vine cu tot felul de aditivi este destul de agresivă pentru pentru ficat. De asta trebuie să reducem poate consumul de anumite alimente, de dulciuri, de produse de patiserie, grăsimile în exces.” a explicat medicul.