Într-o incursiune fascinantă în Culisele Justiției, generalul Cătălin Ranco Pițu aruncă lumina asupra unei perioade cruciale din istoria României, dezvăluind detalii tulburătoare despre evenimentele din 23 decembrie 1989. Generalul oferă o perspectivă clară asupra cronologiei acelor momente, evidențiind consecințele dramatice ale unor alegeri politice și militare, subliniind curajul remarcabil al comandanților români într-un context extrem de periculos pentru țară.
“Vreau să mergem mai departe, despre trupele sovietice masate la granițe și o altă informație atunci s-a dat ordinul ca granițele să fie libere. Cine le-a lăsat libere, domnule general și cum adică trupele sovetice masate la graniță?” a întrebat Laura Duță.
“Să o luăm într-o cronologie pentru ca toți telespectatorii să înțeleagă. În dimineața zilei de 23, aproximativ la 10:30 pe TVR a apărut în mod repetat, apoi în cursul zilei, următorul anunț, dacă îmi permite să-l citez tocmai pentru pentru precizie. S-a spus așa: suntem informați că s-a luat legătura cu ambasada sovietică, care ne-a promis ajutor militar imediat, întrucât, agenții străine și-au permis să trimite elicoptere cu oameni înarmați cu scopul de a distruge ceea ce poporul român a cucerit. Hai să analizăm un pic acest comunicat. S-a luat legătura cu ambasada sovietică pentru că agenții străine, cu alte cuvinte agenții aparținând altor state decât URSS. Pentru că n-are logică altfel. Cine putea să acționeze cu elicopterele cel puțin teoretic, cei din vest, adică NATO. Pentru că este singura concluzie logică, le soliciți sprijinul sovieticilor pentru a te ajuta să riposteze împotriva atacului agențiilor străine, care străine? Adică numai cei din vest, conform logicii acestui comunicat, comunicat care s-a repetat în cursul zilei, comunicat care a fost emis și la radio, comunicat care ulterior s-a dovedit a fi total neadevărat,n-au acționat niciun fel de agenții pe teritoriul României în aer sau pe uscat sau pe mare. Consecința acestui comunicat dar și unui telefon, cel puțin a unui telefon dat din biroul ministrului apărării de către Ion Iliescu și anturajul lui, prin care se solicita acest ajutor militar sovietic. Deci consecința acestor acțiuni concrete a fost că în după-amiaza zilei de 23, la toate cele cinci puncte de trecere a frontierei, cu fosta URSS, la aceeași oră s-au prezentat omologii sovietici ai șefilor noștri de frontieră, deci împuterniciții de frontieră ai armatei URSS la toate cele cinci puncte, repet, la aceeași oră solicitând să li se permită intrarea pe teritoriul României, întrucât în mod oficial li s-a solicitat ajutorul militar.” a explicat Cătălin Ranco Pițu.
“A fost un moment deosebit de tensionat, un moment deosebit de periculos pentru întreaga națiune, aș putea spune, imaginați-vă trupele sovietice la toate cele cinci puncte de trecere a frontierei. Am discutat cu împuterniciții noștri de frontieră, cu toții mi-au confirmat această situație deosebit de gravă pe linie ierarhică, s-a luat legătura cu cei de la București, cu șeful, cu comandantul trupelor de grăniceri, generalul Geantă, care la rândul lui a discutat cu generalul Gușă, șeful Statului Major al Armatei Române, ambii dând ordin ca nici unui militar sovietic să nu i se permită intrarea pe teritoriul României. Situația a fost foarte tensionată, sunt multe lucruri de spus, nu avem timp acum. Detaliile sunt multe și foarte importante. Cert e că în acel moment deosebit de periculos pentru întreaga națiune, doi militari de rang înalt, generalul Gușă și generalul Geantă, s-au comportat ireproșabil și cu mult curaj, date fiind circumstanțele, au acționat astfel încât să nu li se permită militarilor sovietici să intre pe teritoriul României.” a adăugat acesta.