Intrând în profunzimea unei arte culinare ce depășește limitele simplului act de a găti, chef-ul Dorina Burlacu dezvăluie secretele din spatele prestigioasei bucătării italiene. Într-un interviu acordat lui Gabriel Nuță-Stoica de la DC News, chef Dorina subliniază că esența acestei bucătării excepționale constă în simplitatea tehnicilor și prospețimea ingredientelor. Cu o viziune care se distinge în peisajul culinar actual, ea aduce în prim-plan conceptul de a folosi cât mai puțin, dar cu atenție la combinații, creând astfel o simplitate unică și un gust exploziv. Într-o epocă în care bucătăriile par să intre într-un concurs al exceselor, chef Dorina Burlacu propune o abordare care educa papilele gustative și redescoperă farmecul autentic al bucatelor italiene, fundamentate pe dieta mediterană.

“Până să ajungi să intri într-o adevărată activitate de cercetare în domeniu, că până la urmă nu e simplă bucătăria, implică foarte multă chimie și cercetare, ai excelat evident în bucătăria italiană, spune-ne pe scurt, te rog, care sunt secretele bucătăriei italiene? Simplitatea tehnicii, prospețimea ingredientelor, pentru că bucătăria italiană, știm cu toții, este votată an de an numărul unu în lume.” a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.

“Da, deci bucătăria italiană care se bazează pe dieta mediterană este în teorie o bucătărie foarte simplă pe bază de foarte multe verdețuri, pește, legume, ingrediente simple, dar bineînțeles acum în anul 2023 fiecare vrea să facă rețeta cum dorește și foarte multă lume nu mai ține cont de acea simplitate. Am notat foarte, foarte multe rețete în care parcă bucătarii, fac un concurs între ei, cine pune mai mult, cine pune mai multă sare, mai mult zahăr, mai multe ouă, mai multă carne. Deci eu sunt acea bucătăreasă care vine cu această idee de a pune cât mai puțin, dar să creeze o semplicitate unică prin aceste combinații, să aibă un gust exploziv. Pentru că noi avem 10.000 de papile gustative în gura noastră, aceste 10.000 de papile gustative în fiecare minut în care noi punem ceva în gură, vin umplute mai ales de trei elemente: sare, zahăr și grăsime. Deci săracele ele nu mai înțeleg ce se întâmplă, în momentul în care tu mănânci o mâncare care nu este atât de explozivă din punct de vedere al acestor trei elemente și ți se pare că nu este o mâncare gustoasă, dar aceste papile gustative pot fi educate.” a explicat chef Dorina Burlacu.