Într-un interviu acordat DC News, senatorul Titus Corlățean abordează nu doar provocările asociate cu exploatarea resurselor românești de către austrici, ci și consecințele directe asupra țării, subliniind un aspect deosebit de sensibil pentru opinia publică românească: aderarea la Spațiul Schengen. În contextul discuției privind pierderile economice și de mediu, senatorul detaliază impactul acestor aspecte asupra poziției României în cadrul Uniunii Europene, arătând cat de fragilie și complexe sunt relațiile europene.

“Cum pierd austricii, pentru că austriecii extrag resurse din România lemn, petrol… Ce pierd?” a întrebat Val Vâlcu.

“Câștigă pe altă parte, dar faptul că există un obstacol pentru transportatori există o pierdere, scuzați-mă, dar pentru noi, în primul rând, pierderea este foarte mare, mergând până la pierderea legată de mediu înconjurător, că știți că mașinile care stau acolo la coadă, camioane, tiruri, mașini mici și stau, nu ore, stau și zile și nopți, acuma este iarnă, dau drumul la motor, motorina, benzina se consumă, noxele se duc în aer și pe partea română, mai dăm și la unguri, așa un pic, dar principal mediul înconjurător și oamenii din România suferă.” A răspuns Titus Corlățean.

“Dar e un eșec al consiliului? Unii spun domnule, cum să dai în judecată un vot. De fapt, e un defect genetic al construcției europene dacă se aduce la vot ceva care e deja asumat prin tratat, ceva care a fost înainte verificat de comisii, tehnicieni și Parlament, și Comisia Europeană.” a subliniat jurnalistul. 

“Acuma, eu nu vreau să fluier în spații sfinte, mai ales că sunt un om care am muncit într-o altă echipă, poate cea mai performantă pentru proiectul european și sunt profund atașat în continuare. Da, mi s-a întâmplat să spun odată, două, chiar și în spațiul public, că cine crede că Uniunea Europeană, care este într-adevăr un lucru extraordinar, deosebit, ne-am luptat și bine am făcut c-am reușit să intrăm în Uniunea Europeană. Dacă Uniunea Europeană, în același timp, este neapărat și un club de îngeri, se înșală. Atunci când vorbim de interese și interesele sunt mari, de natură politică, mai ales bugetară, financiară, influență, cine ia decizii la masa adevărată, nu la cercurile concentrice, atunci veți vedea că sunt lucruri care nu respectă întotdeauna regulile și state, lideri promovează propriile interese, individuale sau de grup. Pentru că lumea se mai și grupează și România a mai învățat și ea, gradual, că trebuie să se mai grupeze, că dacă vrea să reziste, trebuie să mai fie în echipe puternice.a explicat senatorul Titus Corlățean.