Într-un interviu exclusiv acordat DCMedical, Dr. Dan-Răzvan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, aduce în discuție problema tot mai crescândă a tumorilor cerebrale și a tumorilor în general în cadrul oncologiei. Cu toate că există diverse speculații privind posibilele cauze, de la alimentație la aerul poluat, medicul subliniază absența unei substanțe clare dovedite a fi responsabilă. Acesta evidențiază complexitatea situației, subliniind că nu există o cauză unică, ci un conglomerat de factori pluri-factoriali care contribuie la această problemă de sănătate.

“Domnule dr. tumorile cerebrale, un diagnostic care sperie, pe vremuri puține mijloace de intervenție. Astăzi mijloacele de diagnostic, în primul rând tomografie, RMN sunt mult mai performante și îi ajută pe neurochirurgi să opereze aceste tumori și chiar să vindece unele cazuri.” a adus în discuție Val Vâlcu.

“Sigur, tumorile cerebrale sunt un capitol din oncologie din tumori în general, cu o pondere din ce în ce mai crescândă. Atât tumorele benigne cât și tumori maligne au o pondere în general în cadrul tumorilor corpului și ca și valoare absolută cresc de la an la an, nu avem o explicație foarte bună. Sigur, sunt tot felul de supoziții. Alimentație, spray-uri, aerul poluat ș.a.m.d. Însă nu există, vreau să vă spun și pentru cei care ne urmăresc, nu există o substanță care e dovedită clar, de exemplu roșu carmin din salam, pentru că dacă ar fi, ar fi un scandal internațional și substanța respectivă ar fi interzisă.” a răspuns Dr. Dan-Răzvan Benția.

“Deci nu există așa ceva, toate contribuie puțin. Interesant că toți trăim așa, care nu trăim în avatar pe planeta Pandora, toți trăim pe pământ, indiferent că mâncăm ecologic sau nu, nu e subiectul evisinii noastre dar e un subiect și ăsta cu mâncat ecologic. Trăim în acealași aer poluat, mâncăm la fel din supermarket-ul și totuși nu facem cu toții. Deci o transmitere și un determinism pluri-factorial, adică multe cauze, nu este o cauză. Dacă ar fi o cauză, am elimina-o, am găsi-o și am elimina-o.” a adăugat acesta.