Dr. Ioana Georgescu, medic specialist în psihiatrie pediatrică explică care este modul în care ar trebui să ne comportăm cu copiii noștri pentru a evita fobia școlară, în cadrul ultimei ediții Părinți Prezenți, de pe DCNewsTV.
Aceasta este un fenomen tot mai răspândit și trebuie tratat cu seriozitate atât de partea părinților dar și a profesorilor.
Citește și: Ce este şi cum se manifesta fobia şcolară
„Trebuie întotdeauna ca părintele să creeze un mediu foarte plăcut pentru copil, astfel încât acesta să se simtă în siguranță și să poată povesti părintelui absolut tot ce îl deranjează la școală.
Cu cât este o distanță mai mare între părinte și copil, cu atât copilul nu va veni la tine pentru a-ți spune ce îl deranjează. De aceea, comunicarea trebuie să fie întotdeauna foarte bună între părinți și copii, pentru a încuraja discuțiile deschise și pentru a încuraja identificarea emoțiilor. Trebuie să lăsăm copiii să se exprime și să spună ce îi deranjează, dar asta fără a fi sfidători sau obraznici.
Este important să nu învățăm copiii să fie neapărat foarte supuși, pentru că dacă au un profesor care este foarte rău, ei vor ține în ei și nu vor spune mai departe, învățând astfel că, dacă spun ceva, nu se rezolvă nimic. De aceea, trebuie să încurajăm asertivitatea, adică capacitatea lor de a spune ce îi deranjează într-un mod care să nu lezeze alte persoane. Este esențial să fim tot timpul calzi, empatici, să nu îi criticăm și să încercăm să îi înțelegem foarte bine, nu doar pe partea de școală, ci în orice aspect al vieții lor și al creșterii lor.
Dacă părintele are o relație bună cu copilul, acesta va veni și va căuta ajutor, pentru că atunci când nu te simți în siguranță, te duci la familia ta, te simți cel mai confortabil” a spus dr Ioana Georgescu.