Romi Mihăescu, secretar general al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a dat o veste importantă pentru cei care suferă de hipoacuzie, cu ocazia participării sale la conferința „Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România”, organizată de DC Media Group.
Este vorba despre un program prin intermediul căruia aceștia pot beneficia de fonduri de până la 8.000 de euro pentru achiziționarea de proteze auditive sau implanturi cohleare.
„Suntem foarte aproape de punctul în care deja persoanele se pot înscrie în cadrul Programului de Tehnologii Asistive. Sunt niște vouchere de maxim 4000 euro. Nu e important cine se înscrie primul”.
Ulterior, Romi Mihăescu s-a corectat, de fapt este vorba despre o sumă de maximum 8.000 de euro de care aplicanții acestui program ar putea beneficia.
„Acest registru în care sistemul informatic va fi pus în folosință este sfârșitul lunii mai. Avem o sumă de peste 30 milioane de euro, deci câteva mii de persoane pot apela la așa ceva.
„Părinții copiilor care au nevoie de implant pot apela pentru acest voucher pentru a reduce efortul financiar pentru achiziția unui dispozitiv”, completează moderatorul conferinței, jurnalistul Val Vâlcu.
„În suma asta intră orice ține de tehnologie asistivă. În cazul implantului cohlear, am înțeles că acesta costă undeva la 20.000 – 30.000 de euro. Totuși sunt niște bani care ajută.
(…) Aceste finanțări se îndreaptă către copii și adulți, absolut toate persoanele care au nevoie de așa ceva. Se lucrează la faza de procedură în care cei interesați se pot înscrie în acest program. Se lucrează și la sistemul informatic, cred că mai este nevoie de două sau trei luni, pe la finele lunii mai, ca acest software să fie gata. Am avut diverse întâlniri și cu beneficiari prin diverse asociații, sau cu persoane fizice, am fost organizate întâlniri cu furnizori și vor mai fi, astfel încât acest proiect să aibă o implementare pe o perioada de 36 de luni, începută la 1 septembrie 2024, să aibă o eficiență mare de implementare”, a declarat Romi Mihăescu.
Secretearul general al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a mai spus că în tot în pregătire se află alte două programe care ar ajuta la îmbunătățirea vieții acestor persoane cu hipoacuzie.
„Ar putea ajuta acești bani și pentru mentenanță?” a întrebat Val Vâlcu.
„Nu, doar pentru obținere. Pentru mentenanță avem niște programe care vor porni în a doua jumătate a anului. Avem vreo două programe pe care începem să le implementăm și s-ar putea să oferim sprijin și pe partea de personal și cu tot felul de studii și cercetări.