Reforma în învățământ este un subiect mereu de actualitate în România, iar figura lui Spiru Haret rămâne una emblematică în acest sens. Recent, discuțiile despre importanța oamenilor în procesul de schimbare și îmbunătățire a sistemului educațional au revenit în prim-plan, subliniindu-se necesitatea unei abordări care să pună în centrul ei cadrele didactice și asociațiile profesionale. Liviu Papadima și Sorin Ivan au adus în atenție aceste aspecte esențiale, subliniind învățămintele pe care le putem trage din opera lui Spiru Haret.

Rolul determinant al oamenilor în reformă

“Cei mai importanți sunt oamenii. Reforma atât de des invocată a lui Spiru Haret s-a bazat în primul și în primul rând pe aportul oamenilor, nu pe duși legislativ, ci pe atragerea din partea acestei reforme, în primul și în primul rând asociațiilor profesionale ale cadrelor didactice”, a subliniat Liviu Papadima.

Amintirea și continuarea operei lui Spiru Haret în zilele noastre

“Să sperăm că ne vom aminti cu toții nu numai în cadrul acestei zile importante pentru civilizația românească, iar această amintire să fie și o asumare și continuarea în datele noi de astăzi a operei acestor mari personalități ale României și ale devenirii noastre.” a adăugat Sorin Ivan.